Cultuur

Cultuursnuiven in Zwolle

Kunst bewonderen in Zwolle

Ben je gek op kunst? Dan is Museum de Fundatie een echte must-visit! Dit museum beschikt over een diverse collectie beeldende kunst, waaronder prachtige schilderijen en indrukwekkende beelden. Naast de vaste museumcollectie zijn hier altijd wisselende tentoonstellingen te bewonderen. Wat Museum de Fundatie zo uniek maakt, is dat de kunstcollectie bijna alle bestaande kunststromingen bevat. Iedere bezoeker vindt dus wel een kunstwerk die hem of haar aanspreekt. Tip: op zaterdagavond heb je gratis toegang tot Museum de Fundatie!

Verder zijn er verschillende galeries en exposities in Zwolle te vinden. Galerie Delfi Form bevindt zich in een oud gildehuis, waar je tegenwoordig prachtige hedendaagse kunst kunt aanschouwen. IQ Kunstuitleen & Galerie vind je buiten het centrum van Zwolle, maar is een echte aanrader voor kunstliefhebbers. IQ is namelijk de grootste Kunstuitleen en Galerie van Nederland. Je raakt hier niet uitgekeken!

Theater & muziek in Zwolle

Zwolle beschikt, met heel veel trots, over de theaters Odeon en De Spiegel. Cabaret, dans, musicals, theater, vele soorten muziek: er is hier voor ieder wat wils! Ook voor kinderen en families hebben beide theaters een groot aanbod aan voorstellingen. Uniek aan De Spiegel is dat dit het enige theater in Nederland is met een beweegbaar plafond!

Laat je verassen in het Herman Brood Museum

Een echte aanrader is het Herman Brood Museum in Zwolle. Je vindt muziekinstrumenten, foto's en uiteraard de prachtige kunstwerken van de Nederlandse rock-’n-roll-legende. Naast het bewonderen van zijn werk, kun je ook een Broodwandeling maken en een Workshop Broodstyle bijwonen. Tijdens de Broodwandeling loop je langs alle plekjes in Zwolle die belangrijk waren voor de in Zwolle geboren kunstenaar. En aan het eind van je bezoek aan dit museum kun je ook nog een toffe souvenir in de museumshop scoren!

Herman Brood Museum
Herman Brood Museum

Het Vrouwenmuseum

Het Vrouwenmuseum is een uniek museum dat je meeneemt naar de jaren 1680 tot 1980. Vanaf 1742 diende dit Vrouwenhuis in Zwolle als onderkomen voor alleenstaande, bejaarde vrouwen die deel uitmaakten van de hervormde kerk. Wanneer je dit museum binnenstapt, voelt het alsof je teruggaat in de tijd. Je leert hoe het Vrouwenhuis is ontstaan en hoe het was om te leven in Zwolle rond deze tijd.

Culturele panden in Zwolle

Naast alle musea en theaters in Zwolle, zijn er ook een aantal prachtige panden en monumenten te vinden die niet aan dit lijstje mogen ontbreken. Cultuur is overal in Zwolle te vinden! Bezoek bijvoorbeeld de Peperbus: hét boegbeeld van Zwolle. Na 236 traptreden wordt je verrast met een schitterend uitzicht over Zwolle. Ook de Sassenpoort is een monument dat rijk is aan historie en cultuur. Leer alles over het ontstaan van dit gebouw en klim via de middeleeuwse torentrap naar boven! Tot slot is De Grote of Sint-Michaëlskerk een ware cultuur-parel in Zwolle. Kijk je ogen uit in de kerk en leer alles over Zwolle en de kerk tijdens een van de rondleidingen.

Peperbus
Peperbus

Culturele uitjes met kinderen

Zwolle biedt ook veel leuke culturele uitjes voor (jonge) kinderen aan! Zo is het Bonami Spelcomputer Museum een heel leuk museum in Zwolle om met kinderen te bezoeken. Thuis bij Molletje is een echte favoriet bij jonge kinderen. Dit kindertheater in Zwolle biedt leuke voorstellingen aan, waarbij je wordt meegenomen in de avonturen van Mol en zijn vriendjes.