Cultuur

Ontdek historisch Zwolle

De Sassenpoort

Vanaf het station loop je zo door de Sassenpoort de binnenstad van Zwolle in. Maar houd het daar niet bij, want dit historische gebouw moet gewoon even bewonderd worden! Kenmerkend aan Zwolle als echte Hanzestad was zijn stadsmuur. De eerste stadsmuur werd al voor 1300 gebouwd en diende als bescherming tegen kanonvuur en andere bedreigingen. Op verschillende plekken in de stadsmuur waren poorten aangebracht, waarvan de Sassenpoort nog de enige overgebleven poort is.

Sassenpoort
Sassenpoort

Dit bijzondere monument heeft daarom ook een welverdiende plek in de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Een must-visit dus! Zowel de architectuur als de verhalen over hoe de poort vroeger dienst deed zijn adembenemend. We raden je dan ook zeker aan om de Sassenpoort te bezichtigen en een rondleiding te volgen!

Benieuwd naar de andere overblijfselen van de stadsmuur? Neem ook een kijkje bij de drie overgebleven torens: de Zwanentoren, Wijndragerstoren en Pelsertoren.

Stadsgrachten en bruggetjes

De stad verdedigingswerken worden omringd door de unieke stervormige gracht. De Zwolse grachten bestaan al ruim 700 jaar en maken een prominent deel uit van historisch Zwolle. De grachten zelf, in combinatie met de vele grachtenpanden en oude bruggetjes, zijn voor veel blauwvingers en toeristen hun favoriete stukje van Zwolle. Wandel langs de grachten van Zwolle of huur een boot of sloep en vaar langs alle bijzondere plekjes.

De Thorbeckegracht is een van onze favorieten grachten van Zwolle. Met de schitterende pakhuizen en de aangemeerde bootjes is hier altijd wel iets te bewonderen. Vaar onder de Pelserbrug door richting de binnenstad van Zwolle en ontdek Zwolle vanaf het water!

Thorbeckegracht
Thorbeckegracht

Onze Lieve Vrouwekerk en de Peperbus

De echte eyecatcher van Zwolle is de Peperbus. Deze toren is de klokkentoren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek en heette daarom oorspronkelijk de Onze Lieve Vrouwetoren. De kerk is tussen 1399 en 1454 gebouwd en zo’n 20 jaar later werd de kerk voorzien van de welbekende Peperbus.

Peperbus uitzicht
Peperbus uitzicht

De 75 meter hoge toren is dan ook al sinds de 15e eeuw voor velen een onmisbaar element van de stad. Neem een kijkje in de Onze Lieve Vrouwekerk en waag je tot het beklimmen van de Peperbus! Vergeet je camera niet mee te nemen, want het uitzicht wil je vastleggen.

Het Vrouwenhuis

Gelegen onder de Peperbus vind je het Vrouwenhuis. Het pand was oorspronkelijk het huis van Aleida Greve, een Zwolse schilderes. In haar testament gaf ze aan dat haar huis na haar overlijden onderdak moest bieden aan alleenstaande, bejaarde vrouwen. Van 1742 tot 1984 heeft dit pand dan ook gediend als het zogenoemde Vrouwenhuis. Tegenwoordig doet de begane grond van het Vrouwenhuis dienst als een museum. Het andere deel van het pand wordt nog steeds bewoond door vrouwen!

Door middel van bijzondere interieurs krijg je hier een beeld van de huisvesting van bejaarde vrouwen, gedurende 1680 tot 1980. Dit geeft je een unieke terugblik op drie eeuwen woongeschiedenis in Zwolle. We moeten je wel teleurstellen: het Vrouwenhuis ondergaat momenteel nog een restauratie. Je bezoek aan het Vrouwenhuis moet daardoor nog even uitgesteld worden tot begin 2023.

Het Vrouwenhuis
Het Vrouwenhuis

De Grote Kerk

De Grote Kerk aan de Grote Markt is het grootste rijksmonument van Zwolle. Het gebouw is al ruim 600 jaar oud en beschikt over unieke interieurstukken, waaronder het wereldberoemde Schnitgerorgel en de preekstoel. Als je in de imposante stadskerk bent, kijk dan ook eens bij de boekenmarkt, de tentoonstellingen en het Academiehuis. Het Academiehuis richt zich op de jeugd en biedt interactieve activiteiten aan om hen te verbinden met de bijzondere geschiedenis van de kerk.

Engel Michaël
Engel Michaël

Stop ook even bij de prachtige Engel Michaël, midden op de Grote Markt. Dit beeld is helemaal gemaakt uit glas en wordt gezien als beschermheilige van Zwolle. Volgens legendes heeft Michaël Zwolle namelijk beschermd tegen een draak.

Historisch Zwolle met een moderne twist

Zwolle is een historische stad, maar toch ook heel vooruitstrevend. En dat maakt Zwolle zo’n unieke en populaire stad! Zo is het Middeleeuwse stadscentrum dé plek, waar je hippe winkels en restaurants vindt. Wij zijn fan van die combinatie tussen oud en nieuw! Van der Velde in de Broeren is zo’n plek in Zwolle, waar historische elementen een moderne twist hebben gekregen. Deze boekenwinkel bevindt zich namelijk in een 15e-eeuwse kerk. Veel authentieke elementen zijn bewaard gebleven in deze unieke winkel. Loop hier vooral eens binnen en bewonder!

Ook Museum de Fundatie is een echte aanrader als het gaat om historisch Zwolle. Dit museum voor beeldende kunst is de perfecte locatie voor een gezellig middagje weg met je partner en heeft voor iedere kunstliefhebber wat wils. Alleen het neoclassicistische pand zelf is al een historische highlight van Zwolle. En dan wacht er binnen nog veel meer moois op jullie!