Cultuur

Een weekend in Zwolle

Weekendje weg naar Zwolle

Bij een weekendje weg naar Zwolle is er van alles te beleven en te bewonderen. Zwolle is een stad die uit de middeleeuwen stamt. Dit is terug te zien in veel eeuwenoude bezienswaardigheden. Ben je niet zo geïnteresseerd in historische panden? Dan zijn er nog genoeg andere dingen om te bekijken!

Is het weer om te picknicken? Dan is Park Potgietersingel bezaaid met mensen die willen genieten van het zonnetje. Het park ligt middenin het centrum, het wordt dan ook wel het groene stadshart van Zwolle genoemd. Haal lekkere hapjes en drankjes in het centrum en enjoy!

De beroemde Sassenpoort dateert vermoedelijk uit 1409 en is te beschouwen als het voornaamste overblijfsel van de middeleeuwse ommuring van Zwolle. Gereconstrueerde delen van de oude muren en poorten zijn nog steeds in Zwolle te bewonderen. Maar het best bewaard bleef de Sassenpoort. Wil je alle ins & outs weten van de poort? Ga dan op stap met een gids die je er van alles over zal vertellen.

Eeuwenoude Sassenpoort in Zwolle
Eeuwenoude Sassenpoort in Zwolle

Net als de Sassenpoort is De Peperbus ook een icoon van Zwolle. Het is de klokkentoren van de Onze Lieve Vrouw Basiliek, een gotisch middeleeuwse kruiskerk. Je kan de Peperbus beklimmen en zo heel Zwolle zien. Wat een prachtig uitzicht! Ook kunnen er rondleidingen in de basiliek gevolgd worden.

Van der Velde in de Broeren is een boekenwinkel gevestigd in de voormalige Broerenkerk die dateert uit 1466. Zo wordt de beleving van een boekenwinkel anders dan een doorsnee boekenwinkel. Ben je aan het snuffelen tussen de kookboeken? Dan liggen er ook bijpassende artikelen als servies of keukengerei bij. Je kunt er heel aangenaam winkelen, maar je kan er ook heerlijk eten en drinken. Op de derde verdieping van het gebouw zijn tevens regelmatig tentoonstellingen te bewonderen.

Voor de voetballiefhebbers kan PEC Zwolle natuurlijk niet ontbreken. Je kunt een wedstrijd aanschouwen, maar een rondleiding door het MAC3PARK is ook mogelijk. Het stadion is namelijk niet alleen voor voetbalwedstrijden maar voor allerlei sportieve en zakelijke activiteiten.

Wat te doen in Zwolle

Er zijn veel activiteiten te ondernemen in Zwolle, maar daar moet je natuurlijk wel van op de hoogte zijn. Bij deze een aantal tips, die in combinatie met elkaar, de ideale dag voor jong én oud maken.

Museum de Fundatie zal je vast opvallen wanneer je door Zwolle heen loopt. Het neoclassicistische pand aan de Blijmarkt deed dienst als Paleis van Justitie, maar in 2004/2005 is het verbouwd tot kunstmuseum. De collectie omvat werken van oude meesters als Strozzi en Vroom maar ook veel Nederlandse kunst van Mondriaan, Appel en Voerman.

Museum de Fundatie in Zwolle
Museum de Fundatie in Zwolle

Ben je een weekendje weg met kinderen? Dan maak je ze vast blij met een dagje Dinoland Zwolle. De kinderen vermaken zich hier in de T-Rexpeditie, filmzaal, klimparcours en bungee trampoline. Verder is er een restaurant, kiosk en dino shop. Dinoland Zwolle bereik je eenvoudig te voet vanaf Station Zwolle en de binnenstad.

Ben je in voor een avondje uit? Bekijk dan eens de agenda van Poppodium Hedon. Je kan hier als muziekliefhebber wekelijks terecht voor fijne concerten en dance-events. Met jaarlijks ruim 400 events in allerlei verschillende genres is er voor ieder persoon wel iets te beleven.

Andere activiteiten waarmee je de stad verkent op een leuke manier, zijn het deelnemen aan een van de vele stadswandelingen die worden aangeboden of het huren van een bootje waarmee je de stad vanaf het water kan bewonderen.

Culinair genieten tijdens een weekendje Zwolle

Je weekendje Zwolle sluit je af met een goed diner. Zwolle is thé place to be als het gaat om culinaire verrassingen. Let alleen wel op dat je op tijd reserveert, want deze top restaurants zitten zo vol!

Bij Os en Peper kookt de chef live voor maximaal 16 personen, zo is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht waardoor een avond hier spenderen heel aangenaam is. Er is een vast menu, die om de twee maanden verandert. Dit menu bestaat geheel uit verse én regionale producten waar vervolgens met liefde en passie mee wordt gekookt. Gastvrouw Lisette zorgt bij ieder gerecht voor een bijpassende wijn.

Dineer je een avond bij D’Andrea’s? Dan dineer je een avond in Italië. Je wordt er verleidt door de geuren, de details van het interieur, de muziek en al het lekkers dat aan je voorbij gaat. Je wil hier precies drie dingen: genieten van het eten, drinken en het gezelschap.

Drie sterrenrestaurant de Librije in Zwolle
Drie sterrenrestaurant de Librije in Zwolle

Restaurants waarbij je ook een interessante avond gaat beleven zijn onder andere De Librije, Bai Yok of Bij Broeders.

Overnachten in Zwolle

Bij een weekendje weg in Zwolle hoort uiteraard ook een geschikte overnachting. Overnachten in Zwolle is een feestje, in de Hanzestad zijn veel comfortabele Bed & Breakfasts en hotels gevestigd waar jij een heerlijk verblijf zal hebben. Voorbeelden hiervan zijn Van Der Valk Hotel, Grand Hotel Wientjes, Hotel Fidder en Pillows Grand Boutique Hotel Ter Borch.